diumenge, 9 de novembre del 2008

La ferotge repressió feixista a Valladolid

Ma mare parla del senyor Delfín de Castronuño (Valladolid, prop de Toro). En parla reverencialment. El Sr. Delfín és qui va fer construir la nova escola del poble als anys 20 del segle passat. Descobreixo en un web sobre la memòria històrica que el Sr. Delfín el van empresonar al començament de la Guerra del 36 (l'anomenada per alguns Guerra Civil).

El mateix dia del cop militar a Castronuño es va desfermar una repressió ferotge. En un poblet perdut de Castella hi van haver 50 repressaliats, entre afussellats, empressonats, exiliats. Els camions dels falangistes, de nit, s'emportaven la gent que ja no tornava. A això li dèien "paseo".

Tot això va ser planificat des del poder. Els militars van voler colpejar dur. Des del primer dia. Van voler paralitzar pel terror tots els enemics, possibles enemics... i a tota la població en general.

No oblidem que aquesta repressió es va portar a terme per part d'elements feixistes (els falangistes), però amb la complicitat o amb la participació activa de militars monàrquics o simplement de dretes.