divendres, 21 de novembre del 2008

El diputat provincial Delfín Rodríguez

"El señor Delfín Rodríquez
ha salido diputado
pa que vean los caciques
lo que hemos adelantado"

Aquesta cançó la recorda encara ara ma mare. En Delfín Rodríguez, militant d'Izquierda Republicana va ser jutjat i repressaliat pels feixistes. De fet, va ser condemnat a 7 anys de presó. Possiblement el va salvar el fet que fos alcalde de Castronuño durant l'època de Primo de Ribera.

Segons explica ma mare el jutge va dir: "No entiendo que hace este hombre aquí".

Potser va pesar que era un home d'una fortuna passable. Era el propietari de la botiga més gran del poble, a banda de terres.

Va sortir aviat de la presó. La pena se li va commutar per la d'exili. Va haver de marxar a Galícia, on, a la postguerra va muntar un negoci de comerç peix.

El senyor Delfín escrivia des de Galícia al meu avi explicant que el pitjor peix l'enviaven cap a Barcelona. El meu avi, alarmant, li ho explicava a la meva mare. Cabòries de pare !

Ara, el senyor Delfín va tenir sort. Molts altres van acabar a les cunetes o a les parets de qualsevol cementiri, amb els cos ple de forats. Farcits de forats de bala, irremeiablement morts... 

1 comentari:

Literatura catalana contemporània - Illes ha dit...

Per al reponsable de Cròniques colonials

Voldria entrar en contacte amb vosté per fer-li arribar algun dels meus llibres. Pot escriure a Miquel López Crespí. Correu: mar.chicano@terra.es

Atentament
Miquel López Crespí