dimecres, 8 de maig del 2013

La història de la Sra. Bustamante : “mira lo que te vamos a hacer a ti”

“No em facis recordar aquestes coses !”. Després d'haver explicat la terrible sort de la dona dels Bustamante, ma mare m'etziba aquest comentari. El record d'aquestes coses terribles deixa entreveure altres coses encara més terribles que no té ganes d'explicar ni de recordar.

La història de la senyora Bustamante té un problema afegit: no sé com es diu de nom ni de cognom, ja que Bustamente és el cognom del marit. Vaig a la llista de víctimes de la repressió a Castronuño en la magnífica pàgina Memòria històrica de Valladolid i localitzo un nom que en quadra: Consuelo “la Asturiana”


La família Bustamante era d'origen asturià. Havia vingut a Castronuño amb motiu de la construcció de l'embassament de San José. Els miners asturians que, com tots els miners de l'època, patien unes condicions de vida molt dures i havien portat a terme llargues lluites sindicals per millorar aquestes condicions. Per això tenien fama de “revolucionaris”.

Per les cançons de l'època que recorda ma mare, també va haver confllictivitat i reivindicacions en la construcció de l'embassament de Castronuño.

El ganar cinco pesetas
Modroño lo consiguió
Es el más fiel
que tenemos en la reunión
(...)

El matrimoni Bustamante tenía una filla. La dona era la “política” el marit, en canvi, estava allunyat d'aquest món. La Sra. Bustamente era amiga de doña Constanza Madroño (de fet, Constanza Santamaría )


Els Madroño van ser la família més damnificada per la repressió a Castronuño. Els falangistes hi van fer un carnatge.


La Sra. Bustamante també anava sovint a casa dels avis.

Al començament de la Guerra van obligar els Bustamante a marxar del poble.

Al cap d'un temps, van anar a buscar-los un cop havien matat la Sra. Constanza, amiga de la Sra. Bustamante.

Diu ma mare que van ensenyar el cos sense vida de la Sra. Constanza a la Sra. Bustamante.

Li van dir: “mira lo que te vamos a hacer a ti”.

Els nobles falangistes castellans eren homes de paraula.

Als poc temps, la Sra Bustamante apareixia morta en una cuneta.

De la Sra. Bustamante no sabem el cognom. El marit deuria marxar del poble. Els escrivans que van registrar la mort no tenien informació ni, possiblement, ganes d'obtenir-la. La petja que va deixar la família Bustamante en el poble va ser lleu. Malgrat que en el cementiri hi reposin els ossos de la Sra. Bustamante. 

La Sra. Bustamante [potser, Consuelo “la Asturiana”], és un d'aquells morts gairebé anònims als que els vencedors de la guerra van desposseir de la vida i de la identitat.