divendres, 5 de juliol del 2013

Fer el pa



A Castronuño hi havia dos forns en l'època de la República. Un d'ells era el de la “tía” Bárbara, familiar de la meva àvia.

A diferència d'ara, la gent no anava a comprar el pa al forn. Anava a coure el pa. Els camperols tenien a casa seva la farina, producte de la collita de blat. Amb aquest blat les famílies de Castronuño feien el pa. Un cop fet, la gent del poble portava les masses de pa a coure.

Però abans hi havia un procés llarg que segons la meva mare començava amb el llevat. El llevat es desava en un plat. Aquest plat era alimentat amb un xic de la nova massa de pa cada cop que s'amassava. Així es mantenia viu el llevat.

El llevat era un producte que corria de casa en casa. Com que no s'amassava cada dia, el llevat es prestava als veïns i era retornat amb llevat més rejovenit.

La meva mare, de ben joveneta, i alguna de les seves germanes havien d'amassar el pa. Una tasca ben feixuga. La formula del pa era ben simple: farina, llevat, aigua i sal. Això sí, l'aigua havia de ser calenta per a facilitar l'acció del llevat. Després d'amassar-lo el passaven per uns corrons dobles. L'havien de passar diverses vegades. Aquesta acció possiblement estigui relacionada amb la consistència del pa “lechuguino” o del candeal, els pans típics de la zona: rodons i amb molla molt consistent, i amb una crosta també força notable.

En acabar el procés d'amassat, es feien uns cinc o sis talls a la massa, per fer crosta.

Es deixa reposar la massa durant unes hores entre llençols (que estaven destinats únicament a aquesta tasca). Aquest repòs servia per deixar treballar el llevat.

Quan havia crescut prou es posava en unes fustes, que es carregaven a l'espatlla i es portaven al forn de la tía Bárbara. La tía Bárbara, que ja estava sobre avís havia encès el forn de llenya pel client i s'encarregava de coure el pa.

Un cop cuit el pa (i refredat !) s'anava a buscar al forn.

De vegades, en lloc dels pans grans i consistents es feien una mena de llonguets, o sigui, uns panets més petits, que eren consumits acabats de fer i amb un bassal d'oli. Una delícia, segons ma mare.

Tota aquesta moguda no era diària. Es feia pa per diversos dies.