dimecres, 19 de febrer del 2014

L'any de la fam: 1941 ?



Ma mare assegura que l'any 1941 va ser l'any de la fam. Això em sembla sorprenent.

Durant la Guerra del 1936-1939 (coneguda com “Civil”) a Castella no es va passar fam. El territori dominat pels feixistes corresponia amb el les zones més rurals i menys poblades de la península. Tenien el blat castellà i l'oli andalús.

Ara, un cop acabada la guerra, la situació va canviar. Es va introduir -el mateix any 39- el racionament. El racionament donava dret a unes quantitats ridícules de menjar (alguns han calculat que menys que els que donaven els nazis als seus presoners) que es controlava a través d'una cartilla: la cartilla de racionament.

Al camp, els petits propietaris de terres no tenien gaires problemes per completar la dieta amb altres menges. Però el desabastiment va ser tan important que alguns productes eren difícils de trobar.

Les mongetes seques, per exemple. El meu avi en menjava... cada dia ! Així com Benito Pérez Galdós era un incondicional del cigrons. El meu avi sentia una passió semblant però en aquest cas per les mongetes.

Com a expressió moderada d'oposició al règim franquista o com a constatació de la trista veritat l'avi comentava: “Franco me ha hecho comer patatas”. Cal dir que l'amor de l'avi per les mongetes, era paral·lel al menyspreu que sentia per les patates. Sols coneixent aquesta dada es pot apreciar la subtil crítica.

Malgrat tot, aquesta situació dels petits camperols castellans era glòria en comparació amb dels jornalers del sud o la els obrers de les grans ciutats. Aquests tenien poques possibilitats de complementar els productes racionats.

Retornant al tema de l'any de la fam: sembla que hauria de ser l'any 1939 (quan s'introdueix el racionament) o 1940. Ma mare insisteix que va ser el 1941. Rebla el clau indicant que potser en el 1941 es van exhaurir els magatzems de la zona castellana.

Va poder influir l'inici de la Guerra Mundial ? No ho sé.

El que sé és van haver més d'un any de la fam. La dècada dels 40 va estar plena d'anys de la fam.

El nivell de vida que havia durant la República va trigar 20 anys en recuperar-se.