dissabte, 14 de juny del 2014

Bascos i catalans van estar a punt de compartir el mateix estat !





Quan va morir el rei de Pamplona / Aragó, Alfons, amb un testament que fa donació als del seu seu regne les ordes religioses, els nobles aragonesos escullen com a rei el seu germà, Ramir el monjo.

En canvi, la noblesa navarresa es decanta per Garcia V, el restaurador.

És història contrafactual, però si els vasco-navarresos haguessin continuat en l'estat navarro-aragonès, ens haguéssin trobat que al cap de pocs anys compartint un estat amb els catalans. Aquest fet, s'hauria produït quan Ramir el monjo, va abdicar i va donar la mà de la seva filla Peronella, d'un any, a Ramon Berenguer IV, compte de Barcelona.

Què hauria passat si bascos i catalans haguessin compartit el mateix estat ?

No ho sé, geopolíticament sols puc apuntar que els navarresos desequilibraven (o equilibraven) el pes entre la corona catalano-aragonesa (que hauria estat la corona catalano-aragonesa-navarresa amb la corona de Castella.

Començant en el fet que Castella no hauria arrabassat tan fàcilment els territoris bascos que coneixem avui en dia com a País Basc. D'aquesta manera bascos i navarresos haurien romàs units.

La política del casal de Barcelona hauria tingut més pes cap a l'altra banda dels Pirineus... i, potser, no s'hauria arribat a la unió dinàstica que protagonitzen Ferran i Isabel.

Per cert, Manuel Machado potser no hauria cantat Sòria com el reflex de l'ànima castellana, ja que  Sòria és una conquesta castellana (arrabassada a Navarra-Aragó) esdevinguda en aquells anys i que pel pes catalano-aragonès-navarrès potser hauria tornat al regne d'Aragó.