dimarts, 24 de juny del 2014

El millor de la Legió Còndor



La Legió Còndor la van constituir els avions i aviadors alemanys que va participar en la Guerra del 1936 (dita “Civil”).

La Guerra del 36 va ser un banc de proves per a aviadors i aparells alemanys. Per exemple, els primers bombardejos en picat dels Stuka es produeixen durant la Guerra del 36. Aquests bombardejos, molt precisos, van fer molt de mal entre les forces republicanes i ,posteriorment, van ser claus per a la guerra llampec -la Blitzkrieg- a Polònia i França.

La Legió Còndor, és tristament coneguda per un episodi en particular: el bombardeig de Guernika. Aquest bombardeig suposa el primer intent de destrucció total d'una ciutat per bombardeig aeri.

La dada més positiva que he llegit sobre la Legió Còndor es la que apareix en un esplèndit llibre La Guerra como aventura, la Legión Cóndor en la Guerra Civil Española de Stefanie Schüler-Springorum.

En aquest llibre es diu que la major part d'aviadors de la Legió Còndor vàren morir en la Segona Guerra Mundial. Caçats per avions superiors com l'Spitfire anglès, durant la Batalla d'Anglaterra, en les enormes estepes russes, o amb la lluita amb la caça americana.

Sembla que més d'un 80 per cent van deixar-hi la pell. Sols es van salvar els que van ser reclutats per als comandaments en terra o els que van ser ferits.

La meva reacció davant d'aquesta dada va ser ben poc educada. Vaig pensar: foteu-vos malpartits !