dimecres, 7 de gener del 2015

Les misèries de l'exili



Manuel Viusà -un pintor i exiliat republicà, veterà militant del FNC- va començar a publicar a França la revista catalana SOM, l'any 1965.

Cito textualment del llibre L'Exèrcit Popular Català, d'Oriol Falguera (pàgina 46):

“Durant la confecció del número 3 de la revista SOM dedicat a Companys, els Viusà es van adonar de la pèssima situació econòmica en què vivia la vídua del president assassinat, Carme Ballester. Per aquest motiu, van obrir una subscripció entre els catalans de França per tal d'ajudar-la. Van aconseguir setanta mil francs i el consegüent descontentament de Tarradellas, que no trigà a contestar:

“[El president de la Generalitat] Li agraeix l'edició del núm. 1 de “Som” i li diu que ha pres nota del tema de no haver rebut cap subvenció d'Òmnium Cultural.

Podeu ben creure que em dol tenir de manifestar-vos que no comparteixo les intencions polítiques, ni l'esperit que batega en la biografia que heu publicat del president Companys arran del 25è aniversari del seu afusellament. Em fa l'efecte que la manca d'objectivitat de la mateixa i alguns greus errors que fan referència al seu pensament i a la seva acció no serveixen massa bé als ideals i els sacrificis que varen honorar la seva vida”

Josep Maria Batista i Roca se'n va assabentar i va aportar el doble de diners que s'havien aconseguit. Després de presentar un informe a les autoritats alemanyes, aquestes van decidir reconèixer les seves responsabilitats en la detenció de Companys i van assignar una pensió d'ajut a la seva vídua.”

Les misèries de l'exili...

Tarradellas passant d'ajudar la viuda de Companys.

Tarradellas més preocupat que res per limitar la influència montserratina d'Òmnium (pren nota que no els han ajudat). Batalles mesquines entre el Tarradellas exiliat i la resistència cultural de l'interior.

Manuel Viusà recollint diner per la vidua de Companys.

Batista i Roca fent de mitjancer davant els alemanys per a que concedissin una pensió de Carme Ballester.

I Tarradellas, se suposa, mirant-s'ho tot això de cua d'ull.

Mesquinesa i desolació de l'exili...

Qui diu que no serveixen de res les guerres ?