dimarts, 2 de desembre del 2008

Els "obreros netos"

Els "obreros netos", a Castronuño eren, ras i curt, els jornalers. Els que depenien de les feines temporals que hi havia en les grans finques del poble per subsistir.

Els jornalers les passaven magres. En algunes llars solien penjar el pa per tal d'assegurar-se que els fills no en menjaven fins que tocava.

De grans finques n'hi havien dues o tres: Cartago (propietat de la Marquesa de Cartago), Cubillas...

La marquessa fenícia deixava entrar els veïns del poble a collir fruites (prunes) o algunes flors. Ma mare recorda que els jardins de can Cartago estaven ben cuidats.

La República va capgirar una mica aquesta situació: va promocionar una petita reforma agrària (ma mare diu: es van fer massa enemics: els terratinents, l'Esglèsia, els militars... no s'en podien sortir).

Una part de la finca de la Marquesa de Cartago va ser llaurada pels "obreros netos". Segurament alguns van treure el ventre de penes. Ma mare recorda que no tot van ser flors i violes, ja que hi va haver disputes per les millors peces de terreny.

Era una via per treure més riquesa del camp... per desenvolupar una Castella que va quedar enfonsada per la dinastia dels àustries.

Els felips (Felip II, III, IV) van portar Castella al cim del seu poder. Però també la van enfonsar en una misèria de la que trigaria segles a recuperar-se.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

> En algunes llars solien penjar el pa per tal d'assegurar-se que els fills no en menjaven fins que tocava.

Moltes gràcies! Estava cercant perquè penjaven el pa en una mena de cistella i he trobat la teva explicació. Gràcies!

La imatge de la incògnita: http://sima.cat/pes08/PES08-8.JPG

Anònim ha dit...

http://sima.cat/pes08/PES08-8.JPG