dimarts, 17 de març del 2009

Ràdio Veritat, un frau d'en Cambó

Fa 70 anys es va tancar l'emissora Ràdio Veritat. Pel nom podeu pensar que van ser el franquistes qui la van clausurar. No, no va ser així. Va plegar veles perquè havia complert la seva funció, perquè ja no tenia raó de ser.

Ràdio Veritat, emissora patrocinada per Francesc Cambó, emetia des de Roma, en català per donar suport els franquistes.

Cambó va rissar el rínxol i no sols es va emmerdar fins el coll amb els franquistes sinó també amb els feixistes italians.

El milionari Cambó, el “patriòta” Cambó, el màxim representant de la dreta catalana, no sols va ser un col·laboracionista amb el feixisme.

Va tenir la iniciativa personal de patrocinar una ràdio que enganyés els catalans. Perquè Ràdio Veritat va servir per a enganyar la gent, per desmobilitzar la gent. Ràdio Veritat transmetia una imatge “moderada” del franquisme, molt allunyada de la podia donar les arengues quartelàries del general Queipo de Llano des de Radio Sevilla.

Potser van ser milers els catalans enganyats per les falses promeses de Ràdio Veritat. Potser alguns dels que crien les informacions de Ràdio Veritat es van troba al cap de poques setmanes amb una tràgica refutació davant els escamots d'afusellament.

La dreta catalana a partir de la Guerra del 1936 s'ha mostrat totalment aliena als processos d'alliberament nacional català.

Potser el pacte de sang amb el feixisme espanyol els va infectar de forma tan pregona que ja no poden recuperar-se. Malgrat que el feixisme espanyol els va atorgar un paper secundari, de comparses del nou estat. Fins i tot l'única dreta que va tenir un comportament lleial durant la Guerra, la Unió Democràtica de Catalunya, s'ha contaminat de les actituds generals de la dreta catalana i es caracteritza per ser un llast regionalista i poruc de Convergència, tot oblidant el seu passat i els seus ideals.

Aquests dies un parent d'en Cambó, l'eurodiputat de CiU Ignasi Guardans, ha ridiculitzat la iniciativa dels 10Mil a Brussel·les. Es veu que la gent és coherent durant generacions.

Però em pregunto si Ràdio Veritat va plegar de veres o bé continua activa ?

1 comentari:

proucomunisme ha dit...

Benvolgut compatriota,

T'escric perque tot fent una cerca a la web he anat a parar al teu blog. Veig que, tot i que aquesta entrada és del 2009 segueixes actualitzant, felicitats.
M'agradaria parlar-te d'aquesta entrada. És cert, Cambó es va equivocar i de lluny com també ho va fer Lluís Companys donant suport i facilitats als de la CNT-FAI que van ser qui va perseguir Cambó, Carrasco, etc.

Tot i això la gran tasca que va fer Cambó per la cultura catalana duran la renaixença és molt important i vital, així que va tenir errors però també encerts. Si Francesc Cambó va donar suport als franquistes, com molta burgesia o camperols catalans, va ser perquè a la rereguarda republicana hi regnava el caos de la mà dels sindicats anarquistes, la majoria provinents d'Espanya, com el "Cojo de Málaga". Aquests es van dedicar a perseguir mossens catalans, empresaris, camperols que no volien col·lectivitzar les terres per les quals tant havien lluitat i així un gran nombre de catalans. Davant d'això és fàcil creure que l'altre bàndol et pot salvar fins que no te'l trobes de cara i veus que no. Com a en Carrasco i Formiguera perseguit per anarquistes i mort per franquistes, l'extrem oposat en Justo Bueno de la FAI, qui va matar als germans Badia i quan els franquistes el van atrapar per anarqusita va demanar clemència ja que havia matat els Badia en nom d'Espanya. Així com la conxorxa entre Falagne i CNT/FAI (que comparteixen colors) mentre uns mataven catalans al front els altres ho feien des de la rereguarda i pels pirineus. És dóna el cas que la Brigada de la Muerte que pertanyien a la FAI controlava la frontera per l'exili. Quan veia passar polítics o burgesos espanyols en contra el règim només els feia pagar una taxa però si eren mossens, polítics, empresaris de Catalunya els feia pagar la taxa i en acabat els matava.

De tota manera, Ràdio Veritat va deixar d'emetre quan
Francesc Cambó finalment es va adonar de l’error d’haver donat suport a Franco amb una ràdio en català i es va exiliar a l’Argentina.

Per entendre la Guerra Civil Espanyola et recomano llegir-te Incerta Glòria de Joan Sales i si tens Homenatge a Catalunya de l'Orwell, millor no passis de la portada perque francament aquest anglès no s'entera de res.

Sobre Convergència, vaja des de que vas escriure aquesta entrada a fins ara han canviat moltes coses, oi? Gran feina la de la societat civil!

Company ens veiem al front, aquesta vegada sí, per lluitar únicament per la INDEPENDÈNCIA.

VISCA CATALUNYA LLIURE