dimarts, 1 de setembre del 2009

Els darrers dies de Comorera.

Quan Joan Comorera va ser detingut les acusacions del PCE contra ell van ser terribles:

"Noticias de Barcelona informan que el traidor Juan Comorera ha sido detenido por la policía franquista. No hay tal detención. Juan Comorera se ha entregado a la policía franquista, bajo cuya protección está como lo prueban las declaraciones de este traidor a la clase obrera y a su pueblo. Juan Comorera no tiene nada de común con la clase obrera. Juan Comorera es un agente de la Franco y como a tal hay que tratarle. Aquí REI, Antena Pirenaica". p. 326.

L'estalinisme que Comorera havia acceptat disciplinadament se li girava en contra.

Segons un informe del PSUC:

"Repetides vegades, Comorera, copiant punt per punt el camí de la banda feixista de Tito quan aquesta encara no havia estat desemmascarada, va proposar a la direcció del PSUC la creació d'un anomenat Front de la Pàtria [...] a l'interior del qual el PSU de Catalunya quedaria dissolt i els seus militants es confondrien amb tota classe d'elements petitburgesos, aventurers, que volguessin participar en un tal moviment". P. 378.

A la presó Model Francesc Vicens reporta la soledat de Comorera. Però, curiosament, a Burgos, els presos comunistes (condenmats a llargues penes de presó) actuen més humanament i no li fan el buit.

De fet, el reconeixen -deixant de banda la propaganda del seu partit- com un autèntic militant comunista.

I com a tal mor al gèlid penal de Burgos.

P.D. Viure és vèncer. Sinó vegeu el què li va passar a Rafael Vidiella, el que va proposar la liquidació del PSUC: va tornar l'any 1976, rebut multitudinàriament pels militants del partit que ell va proposar eliminar. Montserrat Roig li dedica un llibre de converses. Vidiella es va passar l'exili fora. N'hi havia centenars de persones (de totes les tendències antifranquistes) que eren més mereixedores d'homenatges que Vidiella...