dijous, 31 de desembre del 2009

L'Assemblea de Catalunya la dirigia Santiago Carrillo ?


Un dels grans orgulls de la transició catalana (el pas del franquisme a post-franquisme) va ser l'Assemblea de Catalunya, organisme unitari de l'oposició al franquisme amb gran poder de convocatòria.

Luís Maria Xirinachs parla a les seves memòries (La traició dels líders) del total control comunista sobre l'Assemblea.

Aquest domini s'exercia a través d'entitats que estaven vinculades a l'Assemblea, com associacions de veïns, etc., i a través dels suposats independents.

Pere Portabella era uns dels independents de l'Assemblea de Catalunya. Dels idependents que Xirinachs considerava propers al PSUC.

Tot això ve a tomb de la lectura del llibre de Josep Maria Castellet Seductors, il·lustrats i visionaris.

Castellet, parla d'una querella interna dins del PCE en el capítol "A la vora del Nil, Terenci Moix coneix el General Lister". I qui fa de missatger de Santiago Carrillo en aquest afer ? Doncs Pere Portabella. Estem parlant del mes de maig de l'any 1971, l'Assemblea de Catalunya es crea el novembre del 1971.

Si els "independents" de l'Assemblea de Catalunya (com Portabella) feien els "encàrrecs" de Carrillo, què havien de fer els dirigents del PSUC com Gutiérrez Díaz ?

De quina forma va teledirigir Carrillo l'Assemblea de Catalunya ? En realitat va ser una força unitària catalana o tan sols la plasmació de les doctrines de "Reconciliació nacional" impulsades per Carrillo ?

Ja que tant Gutiérrez Díaz, com López Raimundo (els dos dirigents del PSUC implicats) han mort... seria molt interessant que el cineasta Portabella ens expliqués (aprofitant les seves dots narratives) com van anar les coses... segur que si volgués ens diria coses sorprenents.

La teledirecció de l'Assemblea de Catalunya per part del cap del PC espanyol explicaria les primerenques renúncies de l'Assemblea en l'àmbit nacional i en altres àmbits.